Rețelele sociale: cel mai mare adversar, dar și aliat al televiziunii
Consumatorii petrec în medie șase ore pe zi urmărind conținut de divertisment, însă presiunea generată de formatul scurt, promovat intens pe rețelele sociale, continuă să crească, relatează MarketingBrew.
Conform celui mai recent raport „Digital Media Trends” publicat de Deloitte, industria divertismentului este tot mai fragmentată, iar platformele sociale și creatorii de conținut se luptă pentru atenția publicului. În același timp, această competiție ar putea duce, paradoxal, la o imagine de ansamblu mai coerentă.
Costuri mai mari pentru producția TV și filme
Potrivit sursei citate, producțiile tradiționale—filmele și emisiunile TV—devin tot mai costisitoare. În paralel, publicul este din ce în ce mai reticent în a plăti suplimentar pentru servicii de cablu sau platforme de streaming. Rețelele sociale vin cu o alternativă gratuită, oferind conținut adaptat preferințelor utilizatorilor, cu ajutorul algoritmilor și al inteligenței artificiale.
Tinerii, în mod special, declară că au o legătură mai puternică cu creatorii de pe rețelele sociale decât cu vedetele consacrate din media tradițională. În acest context, Deloitte recomandă studiourilor de film și televiziune să integreze rețelele sociale ca punct de plecare și de final în strategiile lor de promovare.
Publicitatea digitală, pe un trend accelerat
Conform unui raport publicat în 2024 de Interactive Advertising Bureau, publicitatea digitală crește cu aproape 80% mai rapid decât celelalte forme de promovare. Deloitte subliniază că spațiul digital le permite agenților de publicitate să ajungă la publicul țintă mai precis și să obțină rezultate clare. În același timp, platforme precum YouTube și Meta își extind constant portofoliul de produse bazate pe inteligență artificială, atât pentru utilizatori, cât și pentru creatori.
Colaborări între vechi și nou
Chiar dacă televiziunea și rețelele sociale par rivale, există și puncte de întâlnire. Deloitte observă că o parte dintre creatorii populari online au făcut pasul către media tradițională, apărând în emisiuni TV. Reacțiile publicului sunt, însă, împărțite. Doar 29% dintre consumatori afirmă că ar urmări programe TV în care apar creatorii lor preferați, în timp ce 30% cred că acești influenceri își pierd autenticitatea odată ce trec în formatul televizat.
Urmăriți SeoTrail pe canalul de Whatsapp
Sursă foto: Pixabay