Meta restricționează accesul adolescenților la funcția de livestreaming pe Instagram
Utilizatorii sub 16 ani nu vor mai putea folosi funcția Live a aplicației Instagram fără acordul părinților. Meta extinde măsurile de siguranță pentru adolescenți, aplicând noi restricții care vizează și platformele Facebook și Messenger, scrie The Guardian.
Pe lângă interdicția privind livestreaming-ul, adolescenții sub 16 ani vor avea nevoie de consimțământul părinților și pentru a dezactiva o funcție care estompează automat imaginile ce ar putea conține nuditate în mesajele directe.
Conturi speciale pentru minori și setări de control parental
Noile reguli vin odată cu extinderea sistemului de conturi pentru adolescenți de pe Instagram și către Facebook și Messenger. Lansat anul trecut, acest sistem plasează automat utilizatorii sub 18 ani într-un cadru cu setări prestabilite ce le oferă părinților posibilitatea de a stabili limite zilnice de utilizare, de a restricționa accesul la aplicație în anumite intervale orare și de a vedea cu ce conturi comunică adolescentul.
Noile funcții vor fi introduse inițial în SUA, Marea Britanie, Australia și Canada. Minorii sub 16 ani vor avea nevoie de aprobare parentală pentru a modifica aceste setări, în timp ce adolescenții de 16 și 17 ani vor putea face modificări pe cont propriu.
Meta a transmis că peste 54 de milioane de minori utilizează conturile dedicate adolescenților pe Instagram, iar mai bine de 90% dintre utilizatorii cu vârste între 13 și 15 ani păstrează restricțiile implicite.
Legea Siguranței Online impune măsuri suplimentare platformelor digitale
Organizația britanică NSPCC, specializată în protejarea copiilor, a salutat extinderea măsurilor de siguranță pe Facebook și Messenger, dar a subliniat că Meta trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a preveni apariția conținutului dăunător pe platformele sale.
„Pentru ca aceste schimbări să fie cu adevărat eficiente, ele trebuie însoțite de măsuri proactive care să împiedice încă de la început răspândirea conținutului periculos pe Instagram, Facebook și Messenger”, a declarat Matthew Sowemimo, responsabil pentru politici de siguranță online la NSPCC.
Anunțul a fost făcut în contextul în care Regatul Unit implementează Legea privind Siguranța Online. Începând din martie, toate platformele vizate de legislație — peste 100.000 de servicii, de la Facebook, Google și X până la Reddit și OnlyFans — sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni apariția conținutului ilegal, precum abuzul sexual asupra copiilor, frauda sau materialele legate de terorism, ori să le elimine imediat dacă acestea apar online.
Legea conține și prevederi pentru protejarea minorilor, obligând platformele tehnologice să le ofere acestora un mediu sigur, ferit de conținut dăunător, precum cel legat de suicid sau automutilare. Săptămâna trecută, au apărut informații că legea ar putea fi atenuată în cadrul unui acord comercial între Marea Britanie și SUA, lucru care a stârnit reacții vehemente din partea organizațiilor pentru protecția copilului. Acestea au calificat orice posibil compromis drept o „trădare revoltătoare” care nu ar fi acceptată de public.